Halaman

Translate

Khamis, 10 Mei 2018

Mahathir Mohamad - National Hero (GE14)


mahathir,the great doctor,mahathir vs najib,people power,national hero,malaysia prime minister,malaysia
The New Malaysia Prime Minister


Despite all the critic, he manage to do the miracle for the people. The living Legend.

This 14th General Election would be remember as one of the great Malaysian history. Long time ruling party (60 years of power) is now turning to be opposition party.

Another story:
1.Perasaannya rasa macam Suharto guling Sukarno. Aquino guling Marcos .. mungkin sama perasaan rakyat Indonesia dan Filipina ketika itu dengan kita sekarang…

2.Teringat juga suatu kisah siam (filem), Bang Rachan dimana ketua-ketua puak ni mengikut kata seorang sami untuk mencari seorang leader yang hebat unutk memimpin mereka. Similar tak..

3. Watak Thanos (Avenger Infinity war)
Sarung tangan berbatukan PKR,DAP,AMANAH,WARISAN,BEBAS(kunci),PRIBUMII di dalam tangan TUN MAHATHIR. Sekali diaktifkan ja hilang separuh kekuatan BARISAN NASIONAL..

4. Dulu dikeji sekarang dipuji..

Okla semoga Malaysia terus gemilang dan terbilang..

#suararakyat
#GE14
#PRU14
#livinglegend
#nationalhero
#legend
#Malaysia
#peoplepower

Selasa, 1 Mei 2018

Orang Baik Kuan Chee Heng @ uncle ubi kentang


Uncle ubi kentang, itulah gelaran yang diberi kepada Kuan Chee Heng ini. Boleh diagak dengan senang kenapa beliau dipanggil sedemikian. Ini kerana ubi kentang digunakan sebagai gambar profil di Facebook beliau.
Bagi aku beliau ini sangat baik dan sangat mulia kerana apa yang beliau telah lakukan pada masyarakat setempat. Banyak orang boleh menderma tetapi tak ramai yang boleh turun padang memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan. Kisah beliau pernah viral kerana membawa satu keluarga yang miskin untuk berbuka puasa dikedai makan.

Ada juga yang memanggil beliau sebagai hero Malaya. Diminta mengulas mengenai gelaran Hero Malaya yang diberikan kepadanya, Kuan berkata sesuatu gelaran itu tidak penting dalam hidupnya.


mr potato,ambulan 10sen,free ambulan,jkm malaysia,orang baik

"Saya tak minta pun kepada anda nak gelar saya apa. Ada yang cakap saya taiko... uncle... apek g**** tapi saya terima kerana anda tak boleh nak tutup mulut orang," katanya.

Antara perkara yang beliau buat ialah menyediakan khidmat van jenazah,khidmat ambulan, jualan perabot terpakai dengan hanya dikenakan bayaran Rm0.10. Ye betul sepuluh sen sahaja kepada mereka yang tidak berkemampuan. Dan baru ini beliau ada menyediakan makanan percuma untuk mereka yang miskin dan lapar.


buka puasa time,jadual waktu berbuka puasa,buka puasa cara islam


“AKU asal orang miskin. Keluarga aku orang susah jadi aku dapat rasa betapa sukar hidup dalam kemiskinan,” itu luahan hati Kuan Chee Heng yang terkenal dengan sikap suka membantu orang yang dalam kesusahan.

fb kuan chee heng,buka minda anda,sakit jiwa,malaysia malaysian,hari pekerja,hari buruh,hari merdekaBeliau juga aktif dalam membenteras aktiviti jenayah setempat. ,Beliau adalah pengasas Persatuan Kepolisan Komuniti Malaysia.Banyak kes jenayah berat diselesaikan dengan kerjasama pihak polis seperti jenayah ragut, gengterism,rogol dan penipuan yang melibatkan ratusan ribu ringgit.So, kalau beliau bertanding dalam pilihanraya ,kalau menang pun aku takkan terkejut sebab apa yang beliau buat memang mendapat perhatian masyarakat setempat.



So Mr Kuan Chee Heng, from deep of my heart I salute you!! You’re truly Malaysian Hero!!


P/s: nukilan aku ini ialahsebagai penghargaan dan penghormatan terhadap beliau

#malaysian
#haripekerja

Ahad, 22 April 2018

BATMOBILE - KENDERAAN RASMI BATMAN

BATMOBILE


Muda-muda dulu aku suka tengok citer Batman ni..so ni sajalah aku imbas kenangan sikit

adam west batman,adam west


adam west is batman legend
Ni Adam West punya citer Batman



michael keaton in batman movie

Michael Keaton, yang ni paling aku suka



val kilmer as batman
Val Kilmer punya pulak



batman begin

Cristian Bale

cristian bale as batman


batmobile using by ben affleck

Ben Affleck punya version dalam Justice League

dawn of justice,batman,ben affleck


who's play as a batman, batman actors list,senarai pemegang watak batman

Mereka inilah pemegang watak Batman..


jumpa lagi :)


Sabtu, 7 April 2018

Jum makan di Restoran Nasi Bamboo Sungai Klah,Sungkai






nasi dalam buluh,nasi bamboo
hidangan utama = nasi bamboo


Sebelum aku sampai sini aku pernah lah tanya kawan-kawan kot ada yang pernah sampai. Menurut reaksi salah sorang kawan dia kata pelayan kat sini malas ambil order dan sebagainya. Sebenarnya bila dah sampai sini barulah aku faham kenapa, sebab sini order self-service atau dalam bahasa kita layan diri. Kelakarla juga kalau fikir balikkan.

nasi,bamboo,sungkai,perak,makanan sedap
kredit imej : google.com

Sebenarnya aku suka makanan yang ada kat sini. Walaupun ada seorang kawan aku dia kata tak suka bau nasi dia yang pelik (kononnya). Bagi aku pulak ok jer..itulah kelainan yang aku suka kat restoran bamboo ni.

Macam-macam menu ada disini.Keli goreng panas,ikan bakar,ayam kampong serabut, udang bakar,ayam kampong bunian,kambing bakar yang disalai,daging masak hitam, gulai kawah dan macam-macam lagi.Secara jujurnya ada yang murah dan ada juga yang mahal dari segi harga makanan..apa pun tengokla harga kat menu ye.
Disini juga ada jual barangan kraftangan ,t-shirt dan sebagainya



motorsikal,stiker motor

Geng-geng bikers stiker yang dilekatkan disatu sudut khas, memang geng motorsikal selalu singgah disini.


ayam percik sungai kelah,ayam bunian
lauk pauk yang membuka selera


lauk -pauk,sungkai perak
kredit imej : themalaymailonline

ayam bunian masak sedap,ayam sedap
kredit imej : FB nasi bamboo Sg Klah

Bagaimana hendak ke sana?


Kalau ikut lebuhraya PLUS, keluar ikut EXIT Sungkai. Lepas bayar tol ambil simpang kanan .Dalam 250 meter sampai la ketempat ini di sebelah kiri jalan.

Alamat : Lot 53 Tanjung Balai, Jalan Slim River Sungkai, Perak.


Tempat mandi-manda santai keluarga yang berdekatan : klik sini HOTSPRING SUNGKAI


P/s: Buat tauke kedai kalau baca artikel aku ini ,jangan lupa bagi diskaun kat aku yer.




Ahad, 18 Mac 2018

Hang Tuah Memang Wujud! Catatan Okinawa

hang tuah catatan okinawa,catatan vijayanagara,siapa nama sebenar hang tuah,ilmu silat hang tuah,taming sari,pahlawan melaka terbilang



Selama ini banyak perbalahan disebabkan pahlawan bernama Hang Tuah ini. Banyak pihak berpendapat Hang Tuah tidak lain dan tidak bukan hanyalah mitos. Aku sendiri pun was-was, walaupun aku dah baca banyak kisah dan kompilasi berkenaan Hang Tuah dari aku kecil lagi. Aku berpendapat kisah Hang Tuah ini berlegar dikalangan orang melayu sebagai medium hiburan, macam komik dalam dunia moden inila. Tujuan utama kisah Hang Tuah ialah untuk menaikkan semangat pendekar-pendekar melayu dan menambah rasa taat setia kepada Sultan dan juga untuk membangkitkan rasa bangga mempunyai pahlawan sehebat Hang Tuah.

Ternyata aku juga silap, dengan terbitnya buku Hang Tuah catatan Okinawa ini telah membuktikan bahawa Hang Tuah adalah watak dalam dunia nyata..bukan mitos. Bab awal menceritakan bagaimana Alexander the Great, Julius Ceaser dan Laksamana Zheng He (Cheng Ho) dibuktikan kewujudan mereka .Bukti-bukti utama ini (primer) dinyatakan dalam bentuk artifak, tinggalan bangunan,senjata ,dokumen dan sebagainya. Tujuannya supaya pembaca buku ini faham bagaimana catatan Okinawa ini merekodkan sejarah dan membuktikan kewujudan Hang Tuah. Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu tetap digunakan sebagai rujukan silang.

Surat-surat lama kerajaan Ryukyu dan Melaka telah menjadi bukti utama. Usia surat-surat ini adalah bertepatan dengan garis masa riwayat Laksamana Hang Tuah . Malah terdapat juga surat yang ditulis oleh laksamana (Lo-Hsi-Mana = Laksamana dalam surat bertulis kepada pemerintah Ryukyu) sendiri sebagai wakil kepada Sultan Melaka. The commentaries of the great alphonso dalboquerque catatan penakluk Melaka itu sendiri ada menyebut tentang seorang laksamana (lassamane – sepanyol) Melaka yang sangat hebat berusia 80 tahun yang bermukim di Singapura. Sudah pasti laksamana yang dimaksudkan itu mengikut pakar kaji sejarah adalah Hang Tuah.

Selepas kisah Tuah bertempur dengan Jebat, beliau banyak mengembara. Agak menarik jugak kalau diikutkan graf pelayaran beliau. Mungkin satu buku dapat diterbitkan dengan menggunakan tajuk : Hang Tuah – The Great Adventures atau Hang Tuah – Pelayaran Agung.


Secara keseluruhannya aku sangat berpuas hati dengan buku Hang Tuah - Catatan Okinawa ini. Terjawablah sudah bahawa Hang Tuah adalah watak sebenar dalam Sejarah Melayu. Cuma kisah –kisah kehebatan beliau,beberapa peristiwa aneh ini mungkin ada yang boleh dipertikaikan..bagaimana pun yang itu citer lain pulak lah  k.

Kisah Hang Tuah di Vijayanagara, Benua Kling (India) : klik

Sekian jumpa lagi

BUKU : HANG TUAH CATATAN OKINAWA
Profesor Emeritus Dr Hassan Musa dan Dr Rohaidah Kamaruddin.  

p/s : kalau masih tak percaya jugak lantak korang lah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...